Geçmiş Yıllara Ait Aidat Borçlarına Yapılandırma Fırsatı

AİDAT YAPILANDIRMASI HAKKINDA DUYURU

11 Mayıs 2018 tarih ve 7143 sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun'un 10'uncu maddesinin dokuzuncu fıkrası ile 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre, üyelerin Oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak Oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmı yer almaktadır.

Yukarıda anılanlar haricindeki Oda ve Borsa alacakları, bu madde kapsamı dışındadır.

Anılan madde 31.03.2018 tarihinden (bu tarih dahil) önceki alacakların tahsilini düzenlediğinden 2018 Haziran ayında ödenmesi gereken 2018 yılı aidat ve munzam aidat taksitleri kapsam dışındadır.

• Üyelerin maddede düzenlenen taksitlendirme imkanından yararlanabilmesi için 31.07.2018 tarihine kadar Odamıza bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Peşin ödeme yapacak üyeler için son ödeme tarihi 31.07.2018'dir.

• Üyelerin talebi doğrultusunda toplam meblağ azami altı takside bölünebilir. Birinci taksidin son ödeme günü 31.07.2018 olup, kalan beş taksit aylık periyodlar halinde tahsil edilecektir.

• Borçlarını taksitlendiren askıdaki üyelerimiz,  peşin ödeme yapmaları ya da ilk taksit tutarını ödemeleri halinde Yönetim Kurulu kararı ile askıdan indirilir ve bu üyeler meslek gruplarına dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılır.

• Taksitlerden herhangi birini belirtilen sürede kısmen ya da tamamen ödenmemesi halinde yapılandırma iptal edilerek aidat borcu eski haline döndürülür ve o ana kadar yapılan tahsilatlar kanunda belirtilen sıralamaya göre borçtan düşülür ve gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edilir.

• Vergi mükellefiyeti sona erdiği halde Odamıza kayıtları devam eden üyelerimizin, vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra, tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte fer'i borçlarının tamamı silinecektir.

• Taksitlendirme imkanından yararlanmak isteyen üyelerimizin borçlarını maddede belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra; dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Mahkemece hükme bağlanmış ve kesinleşmiş olanlar dahil icra takibi başlatılmış alacaklar için borçlunun yapılandırmadan yararlanmak üzere başvurması halinde davalar ve icra takipleri sonlandırılır. Bu takdirde, borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini, ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır. Taksitlerden herhangi birinin ödenmemesi halinde, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibine devam edilir.